Ga verder naar de inhoud

De kaartjesboom

Meer en meer worden familie en naasten (cfr. familie) betrokken in het herstelproces van patiënten met een psychische kwetsbaarheid.

In kader van het jaarthema 2021 ‘Een familievriendelijke psychiatrie’ lanceerde de diensten Psychiatrie en Kinder- en Jeugdpsychiatrie in het UZ van Gent de ‘kaartjesboom’. Bij het onthaal van beide afdelingen staat een door patiënten geknutselde boom. In deze boom hangen wenskaarten met een familievriendelijke boodschap, gemaakt door en voor patiënten (volwassenen en kinderen), naastbetrokkenen en zorgverleners.

Goedepraktijk kaartjesboom

Het idee is heel simpel: iedereen, zowel patiënten, familie als zorgverleners, kan en mag met deze wenskaarten een boodschap overbrengen of een hart onder de riem steken. Elk seizoen veranderen de wenskaarten van design en boodschap, zodat deze optimaal aansluiten bij het jaargetij.

Ervaring toont dat deze wenskaarten vaak gebruikt worden. Het helpt, bijvoorbeeld, patiënten om een naaste of zorgverlener te bedanken, om een patiënt in opname sterkte te wensen, etc. Met andere woorden, het zorgt voor een familievriendelijk onthaal op een laagdrempelige en creatieve manier.

Heb jij ook een goede praktijk?

Laat het ons weten!