Goede praktijken
Zoeken
Odie Octopus helpt ouders te communiceren met hun kind(eren) over hun psychische kwetsbaarheid
In het psychosociaal revalidatiecentrum PARCOER vzw (Dendermonde) kunnen (jong)volwassenen met een psychische kwetsbaarheid terecht. Deelnemers volgen er modules -groepssessies rond verschillende thema’s- die hen leren hoe ze hun rol in de maatschappij (opnieuw) kunnen opnemen.
Het Vlinderhuis in AZ Delta: Steun voor (klein)kinderen van patiënten met een ernstige aandoening
In AZ Delta te Roeselare verblijven heel wat patiënten met een ernstige aandoening, fysiek of psychisch. Ook overlijden is niet altijd te voorkomen. Geconfronteerd worden met ziekte, overlijden of een andere ingrijpende gebeurtenis heeft impact op het hele gezin.
KOPP/KOAP-werking in een CGG
CGG Integra, afdeling Maasland vestiging Maaseik, in Limburg, heeft zowel een team dat zich over kinderen en jongeren ontfermt, als eentje voor volwassenen. Omdat de ervaring geleerd heeft dat beide teams geregeld mensen behandelen uit eenzelfde gezin (vaak ouders en kinderen), heeft men hier een bewuste aanpak voor uitgewerkt.
Groepssessies ‘Veerkrachtige ouders’
Het herstelteam langdurige zorg Kemp en Duin (Mobiel team Noolim) focust in zijn begeleiding sterk op herstel en het (opnieuw) opnemen van gezonde rollen (bv. zus, ouder, kind, werknemer).
“Meet the parents”: Oudergroepen voor ouders van jongeren (16-25 jaar) met psychische moeilijkheden
De Polikliniek van Multiversum organiseert sinds 2023, in samenwerking met de afdeling Marquee (afdeling transitieleeftijd van Multiversum) oudergroepen voor ouders van jongeren met psychische moeilijkheden.
Conferentie ‘belevingsgerichte dag’ voor hulpverleners
In Kliniek Sint Jozef (Pittem) mochten de medewerkers aan den lijve ondervinden hoe het is om familie te zijn binnen de organisatie. Alle medewerkers die met context in aanraking komen (bv., onthaal, verpleegkundigen, sociale dienst, psychologen, artsen) waren uitgenodigd om een dag in de schoenen van familie/naasten te staan.