Ga verder naar de inhoud

Goede praktijken

Pijlers

Organisatie

In totaal 14 praktijken gevonden. Showing 14 items on page 1 of 3.
Goedepraktijk familiewerkgroep

Familieparticipatie op teamvergaderingen

Al langer worden patiënten op regelmatige basis uitgenodigd voor teamvergaderingen in het UZ Gent. De afdelingen Eetstoornissen, Angst en Stemmingsstoornissen en Kinder- en jeugdpsychiatrie van gaan hierop verder, en nodigen ook familieleden of naastbetrokkenen uit op teamvergaderingen.

Goedepraktijk kaartjesboom

De kaartjesboom

In kader van het jaarthema 2021 ‘Een familievriendelijke psychiatrie’ lanceerde de diensten Psychiatrie en Kinder- en Jeugdpsychiatrie in het UZ van Gent de ‘kaartjesboom’.

Goedepraktijk wupke

WUPKE©: Een project om de band tussen ouder en kind te versterken

In het psychiatrisch centrum Sint-Hiëronymus (Sint-Niklaas) maken ze gebruik van Wupke©. De bedenkster van Wupke, Hilde Vergult, vertelt haar verhaal.

Fallback

De participatie van familie in de organisatie van de zorg

In 2019 maakte PZ Onzelievevrouw in Brugge plannen om met een ziekenhuisbrede familieraad te starten. De voortekenen leken gunstig.

Goedepraktijk brugwonen

Actieve familieparticipatie in de woonzorg: het voorbeeld van Brugwonen

De bestaande woonvormen binnen de GGZ zijn schaars en schieten vaak op verschillende vlakken te kort. Daarom gingen enkele familieleden en mantelzorgers van personen met een ernstige psychische kwetsbaarheid in 2015 op zoek naar een nieuwe woonvorm voor hun familielid.

Goedepraktijk familiewerkgroep

Inzetten op familie op netwerkniveau

In 2019 werd binnen Netwerk GGZ Kempen een werkgroep ‘familie & naasten’ opgericht. Het netwerk wilde een inhaalbeweging maken met betrekking tot familieparticipatie, naar het voorbeeld wat al gebeurt op het vlak van cliëntenparticipatie.