Groepssessies ‘Veerkrachtige ouders’
Het herstelteam langdurige zorg Kemp en Duin (Mobiel team Noolim) focust in zijn begeleiding sterk op herstel en het (opnieuw) opnemen van gezonde rollen (bv. zus, ouder, kind, werknemer). Dit groeit verder uit de unieke positie waarin de mobiele werking zich bevindt waarbij ze aan huis komen en cliënten vaak in hun rollen kunnen observeren, alsook op een heel laagdrempelige manier contact hebben met de kinderen. Net omdat de thema’s ouderschap en rollen zo vaak aan bod kwamen, werd ervoor gekozen om deze inhoud aan te bieden in de vorm van een ontmoetingsgroep.
"Door de groepssessies gebruiken we de krachten van de groep, het samenkomen en het samenzijn, maar ook de kracht van elke ouder individueel."
De ontmoetingsgroep ‘Veerkrachtige ouders’ is bedoeld voor cliënten met (plus)kinderen en wordt tweejaarlijks georganiseerd. Het gaat over de moeilijkheden die door cliënten ervaren worden binnen het ouderschap en hoe ze als ouders hun kinderen best kunnen ondersteunen. Ook de hulpverlener die deze groep modereert, spreekt vanuit zijn eigen ervaring als ouder. De expert-positie wordt bewust vermeden.
Waaruit bestaat de ontmoetingsgroep ‘Veerkrachtige ouders’?
Gedurende vijf sessies komen de cliënten samen. De nadruk ligt hierbij op de ontmoeting tussen ouders en het bespreekbaar maken van ouderschap. De vijf sessies zijn opgebouwd rond de vier veerkrachthelpers (Familieplatform, nd): dit zijn protectieve factoren die de veerkracht van kinderen versterken. Deze veerkrachthelpers zijn informatie, kind mogen zijn, steunfiguur en ruimte voor gevoelens. Informatie rond de veerkrachthelper wordt kort aangebonden, waarna de nadruk ligt op het delen van ervaringen en verhalen.
- Informatie. Het belang van kinderen informeren wordt benadrukt. Het is belangrijk dat kinderen voldoende en juiste informatie krijgen over wat psychische problemen juist inhouden, maar vooral over wat er precies aan de hand is met hun mama of papa. Zelfs jonge kinderen hebben vaak bijzondere voelsprieten en detecteren meteen dat er iets aan de hand is. Wanneer kinderen geen verdere informatie krijgen, zorgt dit voor onnodige en zelfs onjuiste ideeën of conclusies over wat er aan de hand is.
- Kind mogen zijn. Vaak nemen deze kinderen heel wat taken op zich. De ouder en het gezin helpen, kan zeker, zij het met mate. Zorgeloos spelen is hierdoor niet altijd evident. Toch weten we dat momenten waarin kinderen volop kind mogen zijn heel belangrijk zijn: het zorgt voor ontspanning, zelfzorg en afleiding van de vaak belastende thuissituatie en het creëert mogelijkheden voor deze kinderen om dingen bij te leren en contact te maken met leeftijdsgenoten
- Steunfiguur. Het is dan ook belangrijk dat de ouder(s) en het kind samen op zoek gaan naar een extra steunfiguur. Dit is een andere volwassene op wie de kinderen kunnen terugvallen, zoals een ‘gezonde’ ouder, familielid, vriend/buur of leerkracht.
- Ruimte voor gevoelens. Opgroeien met een psychisch kwetsbare ouder kan voor het wat verwarrende gevoelens zorgen bij kinderen. Deze kinderen hebben vaak de neiging om hun gevoelens voor zich te houden, bijvoorbeeld om hun ouders niet (nog meer) te belasten. Kinderen aanmoedigen om de eigen gevoelens te (h)erkennen en te delen, kan een groot verschil betekenen in het omgaan met de psychische kwetsbaarheid van de ouder en de impact op hun eigen leven.
Doorheen de vijf sessies en door het delen van ervaringen ontstaat er verbondenheid binnen de groep. Cliënten vinden (h)erkenning bij elkaar. “Het is dan ook bijzonder fijn dat dit traject afgerond kan worden met een ouder-kind activiteit. Cliënten denken samen na over welke activiteit er gepland kan worden samen met hun kinderen. In het verleden bakten we al pannenkoeken op woensdagnamiddag, deden we een spelletjesnamiddag of gingen we naar de speeltuin”, aldus Katrien Froyen.
Geïnspireerd?
Ben je geïnspireerd door dit aanbod en wens je dit groepsaanbod zelf aan te bieden? Neem contact op met katrien.froyen@noolim.net.
"Aandacht voor de kinderen is een taak van iedere medewerker binnen de zorg. Hierdoor zetten we in op de toekomst: we zetten in op de kinderen van onze patiënten; de toekomst van de GGZ."
Bekijk de veerkrachtfolder ontwikkeld door Familieplatform door hier te klikken.