KOPP/KOAP-werking in een CGG
CGG Integra, afdeling Maasland vestiging Maaseik, in Limburg, heeft zowel een team dat zich over kinderen en jongeren ontfermt, als eentje voor volwassenen. Omdat de ervaring geleerd heeft dat beide teams geregeld mensen behandelen uit eenzelfde gezin (vaak ouders en kinderen), heeft men hier een bewuste aanpak voor uitgewerkt.
Allereerst wordt in dit CGG ruimte geboden aan ouders om naast hun eigen psychische klachten ook te spreken over het ouderschap en welke zorgen/noden ze daarrond ervaren. Ook is er ruimte om stil te staan bij de impact van een ouderlijke problematiek op de kinderen. Daarenboven, omdat ouderschap en welzijn van de kinderen onderwerpen zijn die zowel de kinderen als de ouders aanbelangen, werd ervoor gekozen om hierover een systematische afstemming te voorzien tussen de teams.
Door de samenwerking en het overleg tussen onze twee teams, zien we dat de kwaliteit van de zorg nog verbetert en dat we minder vaak te maken krijgen met herval.
Om de 6 weken is er een overlegmoment waarop zorgverleners uit het volwassenteam en het kinderteam samenzitten rond de casussen waarbij zowel een ouder als een kind begeleiding krijgen bij Integra.
Hoe wordt dit overleg opgezet?
Allereerst wordt er goed geregistreerd welke band cliënten hebben, zodat de zorgverleners van bij het begin weten dat de collega’s van het andere team ook een gezinslid begeleiden van deze familie. Zonder dergelijke registratie zou men mogelijk langs elkaar heen werken zonder het van elkaar te weten.
Om de 6 weken vindt dan een overleg plaats over deze casussen. Daarin is ruimte voor het uitwisselen van bezorgdheden en aandachtspunten die bij het kinderteam en/of het volwassenteam naar boven zijn gekomen. Zo kan het andere team daar desgevallend op inspelen en wordt de werking van beide teams goed afgestemd en versterkt.
Positieve effecten!
CGG Integra, vestiging Maaaseik, merkt dat deze aanpak zijn vruchten afwerpt. De zorg wordt extra goed afgestemd, gezinnen worden goed ondersteund en men merkt zelfs dat er minder terugval is sinds het inzetten van deze aanpak.
Geïnspireerd?
Ben je geïnspireerd door dit aanbod en wens je dit aanbod zelf aan te bieden? Neem contact op met inez.vandewinkel@integra-limburg.be.
Dat de aanpak werkt, blijkt uit het mooie voorbeeld waarbij een mama tijdelijk meer last had van haar psychische kwetsbaarheid en daardoor even het vertrouwen in haar eigen begeleider (van het volwassenenteam) wat moest terugvinden. Ik merkte dat ze wel naar mij toe kwam (als psychologe van 1 van haar kinderen) met vragen rond hoe ze, gegeven de moeilijke situatie, toch haar kinderen zo goed mogelijk kon ondersteunen. Op die manier zag ik net een heel gezond stuk bij mama en konden we het gezin blijven ondersteunen.