Ga verder naar de inhoud

Familie informeren

Duidelijke informatie kan een groot verschil maken

Een (eerste) confrontatie met geestelijke gezondheidzorg is vaak overrompelend. Families die het moeilijk hebben, vinden op eigen kracht vaak niet de informatie die nodig is. Bekijk op welke manieren je belangrijke informatie over ziektebeelden, behandeling, organisatiebeleid of samenwerking met familie, kan delen. Verwijs ook door naar familieorganisaties als Similes. En vergeet niet om te communiceren op maat van jonge kinderen of zussen en broers van de patiënt.

Quote familieinformeren
“Bij de start van een opname of behandeling weet je niet in welke handen je je kind achterlaat. Als je goed geïnformeerd bent, voel je je geruster. Hoe meer je weet, hoe beter je thuis kan inspelen op de situatie. Informatie is nodig, maar liefst niet te technisch of te veel ineens. Het dringt niet altijd meteen door.”

Gerelateerde goede praktijken

Goedepraktijk trainingborderline1

Vaardigheidstraining voor familieleden: omgaan met borderline

Deze vaardigheidstraining is ontstaan vanuit een samenwerking tussen UPC Duffel, CGG De Pont en Similes.

Goedepraktijk maatfamilie cover

Informatie op maat van familie

Similes begeleidt regelmatig rondetafelgesprekken waarin familieleden samen verbetersuggesties formuleren met betrekking tot het familiebeleid van organisaties. Uit elk gesprek komt in meer of mindere mate de nood aan bod voor een meer proactieve benadering.