Ga verder naar de inhoud

Familie vriendelijk bejegenen

Een familievriendelijk onthaal als basis voor dialoog

Families vinden het belangrijk om hun eigen verhaal te kunnen doen. Zo kunnen ze hun ervaring en inzichten delen, angsten uiten en vragen stellen. Voorzie een aangename ruimte en voldoende tijd voor een warm onthaal van familie. Voor kinderen en jongeren is de stap naar zorg vaak groot. Maak je organisatie laagdrempelig en toegankelijk voor kinderen en jongeren.

Quote bejegenen
"Soms wordt me geen blik gegund wanneer ik mijn dochter afzet. Maar ik ben geen chauffeur van een pakjesdienst hé. Als moeder beschik ik over essentiële informatie over mijn dochter, en stel ik me ook heel wat vragen. Ik heb nood aan een open gesprek van tijd tot tijd. Een eenvoudig schouderklopje helpt me vaak ook al door de dag."

Gerelateerde goede praktijken

Goedepraktijk FED

Een familie-ervaringsdeskundige verrijkt elk team

Psychiatrisch Centrum Bethanië in Zoersel wierf in juni 2020 een eerste familie-ervaringsdeskundige aan. Onder andere via een folder nodigt zij naasten van patiënten in het ziekenhuis uit voor een gesprek.

Goedepraktijk betrekfamilie cover

Familie betrekken: gewoon doen

Op het Lentecongres 2020 van de verenigingen voor psychiaters (VVP en VVK) hielden Jeroen Kleinen van PC Sint-Hiëronymus en Wim Simons van PZ Sint-Annendael een vurig pleidooi voor het betrekken van familie.